Schilderen óf behangen

Schilderen of behangen? Twijfel je nog...

Ga je verhuizen of ben je toe aan een nieuwe 'look' voor jouw interieur? Wat dacht je van mooi schilderwerk of karakteristiek behang? De keus is niet altijd makkelijk. Wij geven je graag advies en nemen je het behangwerk of schilderwerk ook graag uit handen. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen. In deze blog wat voor- en nadelen van behangen versus schilderen én handige tips voor de doe-het-zelver.

Behangen

Behang is er qua materiaal en motief in vele soorten: van papier tot vinyl, van druk tot rustig, van 'seventies look' tot supermodern behang. Met de enorme variatie in prints en motieven kun je effecten creëren die met verf moeilijk of niet te evenaren zijn. Wil je structuur realiseren op jouw muur, kies dan voor behang met reliëf. Ook een pluspunt: behang van goede kwaliteit blijft zomaar 5 tot 10 jaar mooi.

  • Traditioneel behang: let op dat de behangbanen de juiste afmeting hebben voor jouw muren. Door 10 cm speling te houden, weet je zeker dat je geen strook tekortkomt. Nog een tip: gebruik kant-en-klare lijm, wel zo makkelijk!
  • Papierbehang: weet wat je doet! De lijm breng je aan op het behang, maar bij een te korte inweektijd krijg je bobbels in het behang en bij een te lange inweektijd plakt de lijm niet meer. Gebruik ook niet te veel lijm, zodat deze niet door de naden sijpelt.
  • Vliesbehang: dit heet ook wel snelbehang, omdat je het niet eerst hoeft in te lijmen. Vliesbehang is sterker dan traditioneel behang, scheurt dus minder snel en is milieuvriendelijk. De lijm breng je aan op de muren. Dit werkt schoner en snel! 
  • Glasvliesbehang: de dunnere variant van vliesbehang. Ideaal voor een strakke afwerking. Dit behang doet denken aan stucwerk! Daarom zien we het vaak terug in nieuwbouwwoningen. Glasvliesbehang is stootvast en scheuroverbruggend.
  • Glasweefselbehang: een relatief nieuwe behangsoort met sterk glasweefsel als basis. Dit behang is vochtbestendig, dus ook geschikt voor bijv. de badkamer. Je kunt kiezen uit diverse structuren (van fijn tot grof) en motieven, mat of hoogglans, wit of toch liever een kleur.

Er zijn nog meer behangsoorten, zoals fotobehang of vinylbehang, die met speciale technieken worden aangebracht. Wordt vervolgd!

Schilderen

Toch gekozen voor schilderwerk? Het grote voordeel van schilderen tegenover behangen, is dat het sneller gaat. Ook is het eenvoudiger en is er minder voorbereiding nodig dan bij behangen. Met een verfkwast, een roller en een blik verf kun je al aan de slag. Bovendien is verf goedkoper dan behang. Zit er al verf op de muren, dan kun je er simpelweg overheen schilderen. Vertonen de wanden structuur? Let er dan op dat je meer verf nodig hebt.

En de nadelen? Met schilderen kun je minder bijzondere en unieke effecten realiseren dan met behangen. Bovendien blijft schilderwerk minder lang mooi dan behang. Een goed geverfde kamer moet je binnen 3 tot 5 jaar opnieuw schilderen. 


Toch liever uitbesteden aan échte vakmannen? 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.