Houtrotreparatie

Regen, regen en nog eens regen

We worden er maar weer eens met onze neus op gedrukt deze zomer: in Nederland kan het flink regenen. Goed voor de natuur, maar minder goed voor het houtwerk van je woning of bedrijfspand. Zeker als dat hout toch al niet meer zo goed in de lak zit. Houtrot ligt op de loer!


Houtrot, de sluipende sloper

Hoe kom je aan houtrot? Dat oude huis dat je gekocht hebt, is misschien slecht onderhouden. Dan kun je zowel buiten als binnen houtrot aantreffen. Of je hebt zelf te lang gewacht met het onderhoud van schilderwerk of verhelpen van lekkages. Stiekem – vaak onder de verflaag of op verborgen plekjes – komt de houtrot op gang. Het vervelende is dat het zachte hout ook een broedplaats en voederplaats is voor houtworm en boktor, die hun steentje bijdragen aan het slopen van je kozijnen, boeidelen, dakconstructie etc. Maar het is (bijna) nooit te laat voor actie.


Meesters in houtrotreparatie

Vergevorderde houtrot zie je direct, maar de beste manier om beginnende houtrot op te sporen is het houtwerk grondig schoonmaken. Daar beginnen wij dus mee als we het schilderwerk gaan renoveren. Meestal kunnen aangetaste plekken gerepareerd worden. We halen het rotte hout weg en gebruiken een primer voor betere hechting van de houtrotvuller aan het goede hout. Dan mooi vlak schuren. Als het niet anders kan, vervangen we delen van het houtwerk door nieuw hout. Idealiter zal na het schilderen niets meer te zien zijn van de houtrotreparatie.


Tip

Heel mooi, dat verhaal over houtrotreparatie, maar hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Maak je houtwerk minstens eenmaal per jaar goed schoon en wees alert op zachte plekken, gaatjes en lekkages. Twijfel je? Vraag ons dan om een inspectie.