Luchtgommen versus zandstralen

Vragen staat vrij

Ben je zelf geen handige schilder, behanger of stukadoor, maar wil je wel je woning of bedrijfspand laten opknappen? Dan zoek je natuurlijk een betrouwbare vakman, die én mooi werk levert én goed kan uitleggen wat hij doet. Bij DNORM nemen we de tijd om al je vragen te beantwoorden.


Wat is het verschil tussen zandstralen en luchtgommen?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld, omdat de woorden 'zandstralen' en 'luchtgommen' door elkaar gebruikt worden, terwijl de technieken toch echt van elkaar verschillen. Als expert in luchtgommen, een nieuwere techniek dan zandstralen, kunnen wij het verschil haarfijn uitleggen, zodat onze klanten bewust kunnen kiezen voor het een of het ander. Maar eerst de overeenkomst: zowel met zandstralen als met luchtgommen verwijder je oude verf en vuil van hout, metaal en steen (o.a. meubels, trappen en gevels).


Verschillen/voordelen van luchtgommen t.o.v. zandstralen

  • Een 'fijnere' techniek: voor luchtgommen wordt een zacht straalmiddel (keramische korrels) gebruikt onder lage druk, terwijl je bij zandstralen kiest voor een scherper straalmiddel (zandkorrels) en hogere druk.
  • Details blijven intact: luchtgommen is beter voor objecten met veel details, bijv. oude houten meubels met allerlei ornamenten of een kunstig bewerkte houten trap. Met zandstralen kunnen details vervagen, met luchtgommen komen ze juist goed tot hun recht.
  • Bredere toepassing: luchtgommen is een minder agressieve bewerking dan zandstralen en daardoor is luchtgommen geschikter voor zachtere houtsoorten en steensoorten.


Tip

Ook graffiti is met luchtgommen prima te verwijderen, terwijl er geen chemische middelen aan te pas komen. Met luchtgommen kies je gegarandeerd voor een milieuvriendelijke techniek.

 

DNORM Luchtgommen
Klik hier om het bestand DNORM Luchtgommen.pdf te downloaden.